Waarom inzetten op duurzame energie
Inzetten op duurzame energie is de toekomst
Veel landen over de hele wereld investeren in duurzame energiebronnen om hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Duurzame energiebronnen zoals windenergie, aardwarmte en zonlicht zijn goedkoper dan traditionele brandstofbronnen zoals kolen of gas.
Welke energie is duurzaam? Bij duurzame energie wordt er energie gehaald uit bronnen die nooit opraken, zoals zonlicht, windkracht en aardwarmte. Duurzame energie is beter voor het milieu dan de conventionele bronnen. Er komt namelijk een stuk minder van het broeikasgas CO2 vrij. Bij de productie van 1 kWh elektriciteit uit kolen komt 850 gram CO2 vrij, terwijl er bij 1 kWh stroom uit zonlicht maar 50 gram vrijkomt.
Welke soorten hernieuwbare energie zijn er
Zonne-energie kan bijvoorbeeld opgewekt worden met behulp van zonnepanelen, zonnecollectoren en een zonnetoren.
Windenergie wordt opgewekt door middel van windmolens.
Bio-energie is energie uit biomassa en maakt gebruik van organische materialen, zoals fruit-, tuin- en groenteafval, hout, mest en palmolie. Biomassa moet dus eerst geteeld worden, maar groeit in een redelijk korte periode. Daarentegen kost het fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool, miljoenen jaren om zich te ontwikkelen in de hoeveelheden die we nu gebruiken.
Zelf investeren in duurzame energie
Investeren in duurzame energie kan je doen door beter te isoleren, zuiniger met energie om te springen, zonnecollectoren of zonne-panelen te leggen. Dit zijn een van de beste dingen die je kunt doen voor het milieu. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook geld op de elektriciteitsrekening. Lees alvast deze 12 tips om energie te besparen.
Investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie is een geweldige manier om geld te besparen op elektriciteitsrekeningen. Het helpt ook bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en de vervuilingsniveaus.
Uitbesteden, of toch liever niet?
Een groene installatie uitbesteden, of toch liever niet? Dit moet je zelf overwegen. Het is geen verrassing dat veel huiseigenaren op zoek zijn naar manieren om geld te besparen. De zelfbouw pakketten voor zonnepanelen (doe-het-zelf kits) zijn een geweldige manier om dat te doen. Ze zijn online te vinden en worden geleverd met alle materialen die je nodig hebt, inclusief de instructies. Als je niet handig bent met gereedschap of geen tijd hebt om het zelf te installeren, dan is het inhuren van een professional misschien wel de beste optie.
Zonnepanelen zelf plaatsen
Zonnepanelen laten plaatsen door een vakman ? De belangrijkste reden is dat het plaatsen van zonnepanelen gevaarlijk kan zijn. Er bestaat gevaar voor elektrische schokken en vallen van hoge plaatsen. Je moet ook gekwalificeerd zijn om ze correct te installeren en ervoor te zorgen dat ze stevig op het dak worden bevestigd, wat betekent dat je professionele training of ervaring in het veld nodig hebt.
In onze zelfbouwkrant vind je tal van installateurs die je zeker kunnen ondersteunen of een offerte maken voor de totale plaatsing van je groene energie installatie.
Groepsaankoop zonnepanelen: een goed idee?
Je ziet ze steeds vaker, groepsaankopen of gezamenlijke aankopen van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of batterijen. Ze worden meestal georganiseerd door provincies, gemeenten of commerciële organisaties die gespecialiseerd zijn in groepsaankopen. Het voordeel van groepsaankopen is kwantiteit. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe lager de prijs, in theorie sowieso. Daarom worden er vaak meerdere infosessies of mededelingen aan iedereen in een provincie georganiseerd om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.
Wie regelt de groepsaankoop
Wie de groepsaankoop regelt, is heel belangrijk. Een commerciële organisatie doet het zeker niet gratis. Per installatie ontvangen zij een commissie, die uiteindelijk wordt doorberekend aan de consument. Je voegt ook een tussenpersoon toe, wat onnodige kosten met zich meebrengt. Kijk dus altijd naar de organisatie achter de groepsaankoop, ook al is het een provincie, om geen schijnveiligheid te krijgen. Vraag jezelf af of een provincie of gemeente de juiste persoon is om zonnepanelen te verkopen? Lees altijd de twee kanten van het contract.
Hoe werkt een groepsaankoop
De werking achter een groepsaankoop is vergelijkbaar met een veiling. Organisatoren van groepsaankopen, provincies (vaak ondersteund door commerciële organisaties), gemeenten of organisaties starten veilingen waar installateurs van zonnepanelen zich kunnen inschrijven en tegen elkaar kunnen bieden (afwaarts). In principe wint de laagste prijs de loterij (in dit geval het adressenbestand). De winnende installateur kan dan contact opnemen met alle deelnemers aan de veiling.