Isolatiemateriaal voor woningen

Isolatiemateriaal voor woningen

Kies je het juiste isolatiemateriaal voor je woning

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor uw woning kan een hele opgave zijn. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij de keuze van het beste isolatiemateriaal. Niet iedereen weet hoe je een huis goed moet isoleren. Het is het beste om contact op te nemen met de experts. Professioneel advies onthult alle geheimen van isolatie.

Wat is het beste isolatiemateriaal

Het is bekend dat een goed geïsoleerd huis helpt om de vereiste temperatuur te handhaven en de verwarmingskosten te verlagen. Meestal worden huiseigenaren slechts een paar keer in hun leven geconfronteerd met isolatieproblemen. Zonder voldoende ervaring en kennis over thermische isolatiematerialen kan het isoleren van een woning rampzalig zijn. Een verkeerde keuze van isolatiemateriaal kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Voor het maken van de juiste keuze voor thermische isolatie kunt u het beste contact opnemen met de experts.

Isoleren is een must voor elke woning.

De keuze van de beste isolatie voor een huis of appartement hangt af van waar het moet worden geïnstalleerd en wat het moet doen. Zo is isolatie van de zoldervloer nodig omdat het voorkomt dat warmte via het plafond naar buiten ontsnapt en tegelijkertijd wordt voorkomen dat koude lucht via dezelfde ruimte binnenkomt. Op de juiste manier isoleren is noodzakelijk om condens en schimmels te vermijden. Natuurlijk isoleren doen we in de eerste plaats om een energiezuinige woning te bekomen.

Voor welke consument is thermische isolatie van minerale wol bedoeld?

Verschillende soorten IsolatiemateriaalDe omvang van isolatie met minerale wol is vrij groot. Dit gaat van een individuele woning tot industriële en civiele constructies. Een aanzienlijk deel van warmte-isolerende materialen op basis van minerale vezels is gericht op laagbouw zoals een landhuis of cottage. Een dergelijk product kan zowel worden gebruikt bij de bouw van een klein landhuis als voor een luxueus landhuis met zolders. Het belangrijkste is om de juiste productkeuze te maken, op basis van de omvang en technische kenmerken.

  • Gevelisolatie
  • Plafondisolatie
  • Kelderisolatie
  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Zoldervloerisolatie
  • Geluidsisolatie
  • Binnenmuurisolatie
  • Buisisolatie

spacer

Meest gebruikte isolatiematerialen

Er is veel isolatiemateriaal om uit te kiezen wanneer u een nieuw huis bouwt. Het type materiaal dat u selecteert, hangt af van de regio, het klimaat en de kosten.

Natuurlijke isolatiematerialen:

  • Cellulose
  • Kurk
  • Houtvezel
  • Hennep
  • Papiervlokken
  • Vlaswol
  • Stro
  • Schelpen
  • Schapenwol
  • Metisse

Synthetische isolatiematerialen:

  • Glaswol
  • Cellulose
  • PUR isolatie
  • PIR
  • EPS
  • XPS

Typen en eigenschappen van verschillende isolatiematerialen

Piepschuim als isolatiemateriaal

Piepschuim is een van de meest populaire isolatiematerialen voor muren. Het behoort tot de categorie van goedkope isolatie materialen en neemt een leidende positie in. De productiekosten van piepschuim is minimaal en bij het plaatsen is er heel weinig verlies bij het versnijden van de isolatieplaten. Piepschuim vereist geen constructie en wordt aan de muur bevestigd door te lijmen. Dus een goed geselecteerd type zorgt voor een betrouwbare isolatie voor muren, plafonds tussen vloeren en daken. Het wordt met succes gebruikt als cementvloerisolatie en piepschuim kan aan een aanzienlijke belasting weerstaan. Er zijn verschillende soorten piepschuim met specifieke eigenschappen voor de juiste toepassing.

Voordelen van piepschuim als isolatiemateriaal

– het vermindert het warmteverlies door een fysieke barrière te vormen tussen de buitenkant en de binnenkant van uw huis;
– het is een betaalbare optie, dus je hoeft niet veel geld uit te geven aan installatie;
– het heeft een hoge R-waarde, waardoor u tot 30% kunt besparen op stookkosten.

Penoplex platen

Geëxpandeerd polystyreen, geëxtrudeerd polystyreen, dit alles is de naam van hetzelfde materiaal dat in bouwmarkten wordt verkocht als schuimisolatie. Het is een familielid van het schuimplastic en wordt beschouwd als een degelijk isolatiemateriaal. Het belangrijkste verschil begint al in de productiefase, waar extrusie-installaties worden gebruikt. De fijnmazige structuur van het materiaal heeft een grotere sterkte dan schuim. Het onderscheidt zich ook door uitstekende hydrofobe eigenschappen.

Penoplex platenDe milieuvriendelijkheid van het materiaal is bewezen door meerdere onderzoeken. Deze platen zijn bestand tegen de vorming van schimmels en knaagdieren houden er niet van. Sommige soorten organische oplosmiddelen kunnen vorm en structuur van de plaat aantasten. Daarom wordt aanbevolen om bij het werken met deze isolatieplaten het contact met deze vloeibare stoffen te vermijden.

De levensduur van foamboards is minimaal 50 jaar. Dit is een gegarandeerde periode waarin het isolatiemateriaal zijn gedefinieerde waarde op vlak van het warmteverlies. Het geleidebaarheids-coëfficiënt is de belangrijkste indicator waarmee geëxpandeerd polystyreen als een goede isolatie wordt beschouwd. De lage waarden van deze indicator geeft aan dat de woning op een betrouwbare manier wordt beschermd tegen warmteverlies.

De soorten penoplex zijn behoorlijk divers. Zo worden deze platen met toevoeging van vlamvertragers gebruikt voor gevelisolatie, plinten, binnen en buitenmuren, scheidingswanden en gevels. Voor funderingen worden meestal isolatieplaten gebruikt zonder toevoegingen voor brandwerendheid. Deze platen worden ook dikwijls gebruikt bij de inrichting van kelders, blinde ruimtes en plinten. Andere types worden dan gebruikt bij dakbedekking, muren en plinten in particuliere gebouwen. Geëxpandeerd polystyreen dankt zijn populariteit aan zijn goede prestaties.

Isolatiemateriaal van glaswol

Glaswol is bekend bij meer dan één generatie bouwers. De isolatie met glaswol kent heel wat toepassingen in de bouw. Glaswolisolatie heeft sinds zijn ontstaan heel wat veranderingen ondergaan, maar bleef hetzelfde materiaal uit glasmassa. Zand en recyclebare materialen van glasoorsprong bij temperaturen boven 1400 °C worden tot dunne bundels getrokken, die worden gevormd tot kleine bundels, en vervolgens verwarmd en geperst tot een product dat lijkt op vilt. Glaswol komt in matten van rollen bij de consument en is bestemd voor het isoleren van zowel horizontale als verticale oppervlakken.

Isolatiedekens van glaswol behoren tot de categorie van minerale materialen en wordt nog steeds in grote hoeveelheden geproduceerd. Het groot aantal aantal positieve eigenschappen zijn de moeite waard om deze isolatie te gebruiken.

Breekbaarheid verwijst naar significante tekortkomingen. Om ervoor te zorgen dat glaswol tijdens het gebruik niet in de onderdelen uiteenvalt, worden de matten en doeken gestikt. Deze verwerking kan niet voorkomen dat kleine deeltjes glaswol in alle richtingen vliegen. Daarom moet de gebruiker die met glaswol werkt aangepaste werkkledij dragen die het lichaam goed bedekt, een ademhalingsmasker, veiligheidsbril en handschoenen.

De prijs van glaswol blijft redelijk stabiel en vanwege de beschikbaarheid is er veel vraag naar. Ook het vervoeren van deze isolatie heeft weinig beperkingen. Dit materiaal is licht en samendrukbaar. De verpakkingen zijn compact genoeg om in één keer de woningisolatie mee te nemen.

Veilig werken met glaswol isolatie.

Het plaatsen van glaswolisolatie gaat bijzonder gemakkelijk en snel. Het enige voorbehoud zijn de isolatiestroken die bij verticale plaatsingen uit het frame kunnen vallen, omdat glaswol isolatiedekens vrij flexibel en weinig elastisch zijn. Het probleem wordt opgelost door een constructie van geleiders te plaatsen met een kleinere afstand dan de breedte van de mat. Op maat snijden is eenvoudig.

Glaswol kan alleen tijdens de installatiefase nadelige gevolgen veroorzaken. Maar met de juiste organisatie tijdens het plaatsen zullen er geen problemen optreden. Het is dus het handigst om glaswol te gebruiken voor vloer- en plafondisolatie. Bovenop glaswolisolatie worden gipsplaten, spaanplaten of andere afwerkingsmaterialen gebruikt. Knaagdieren zoals muizen en ratten zijn niet gek op deze isolatie zodat ze er niet voor kiezen om daar nesten in te maken. Glaswol verwijst naar onbrandbare materialen en is tevens een goede geluidsisolatie.

Slakkenwol

Slakkenwol is een vormloos silicaat gemaakt van metaalslakken. Het bestaat uit onoplosbare synthetische amorfe vezels. Slakkenwol wordt voornamelijk gebruikt in thermische en akoestische isolatiematerialen: in brandbeveiliging, in tegels en akoestische panelen van plafonds, en in airconditioning- en ventilatiesystemen. De stof is structureel en toxicologisch verwant aan steen- en glaswol. De MAC-waarde voor slakkenwol is vastgesteld op 1 vezel per vierkante centimeter. Slakkenwol is geclassificeerd in IARC-klasse 3, wat betekent dat de stof niet is geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens.

Slakkenwol is gemaakt van hoogovenslakken. Aangezien dit een soort productieafval is (bij het smelten van ijzer in hoogovens blijft een glas massa achter), zijn de productiekosten laag en daarom is de prijs van afgewerkte isolatie redelijk betaalbaar.

Isoleren met slakkenwol heeft wel beperkingen, zo is het gebruik van deze isolatiematerialen af te raden in badkamers of op gevels te gebruiken. Metalen onderdelen en structuren kunnen beginnen oxideren bij contact van slakkenwol. Bovendien is het gebruik van speciale bescherming vereist.

Mineraal thermisch isolatiemateriaal

Basalt, steen, minerale wol, steenwol – deze namen verbergen meestal dit isolatiemateriaal. De vezels zijn qua grootte niet inferieur aan slakken, maar ze veroorzaken geen problemen tijdens de installatie. Gebruiksveiligheid is een van de eerste eigenschappen van deze minerale isolatie. De geleidingscoëfficiënt van dit materiaal wordt berekend van 0,077 tot 0,12 W / meter-kelvin. Basaltwol wordt in alle opzichten de beste genoemd.

Gewone steen en basaltwol zijn niet vatbaar voor verbranding. Alle gebouwen kunnen worden geïsoleerd met steenwol, beide wanneer ze helemaal opnieuw zijn gebouwd. Het materiaal is milieuvriendelijk, zeer geschikt voor de isolatie van houten huizen. De aanbevolen dikte van het warmte-isolerend materiaal is 15-20 cm, in de zuidelijke regio is een laag van 10 cm voldoende.

Steenwol absorbeert geluid goed. Dit wordt bereikt door het feit dat de vezels willekeurig zijn en dat lucht zich in grote hoeveelheden daartussen ophoopt. Deze structuur demp geluid perfect.
Rotting en infectie met schimmels is niet kenmerkend voor steenwol. Het materiaal trekt geen knaagdieren en ander ongedierte aan. Het enige echt negatieve punt van het gebruik ervan zijn de vrij hoge kosten.

Ecowol isolatie

Ecowool is een isolatie gemaakt van oud papier en verschillende restanten van de productie van papier en karton. Ecowool is niet zonder gebreken. Een daarvan is de natuurlijke afname van het volume. Het kan tot 20% krimpen. Om dit te voorkomen wordt ecowool in overmaat gebruikt. Het creëren van een “reserve” compenseert het volume. De isolatie neemt vocht op. Dit heeft directe invloed op het vermogen om warmte vast te houden. Het materiaal moet worden geventileerd.

Om de installatie uit te voeren, heeft u speciale apparatuur nodig. Het is een apparaat dat isolatie pompt met een uniforme dichtheid. Daarom is de hulp van ingehuurde specialisten met ervaring in het werken met dit specifieke type vereist. Er dient ook rekening worden gehouden met een droogtijd van twee tot drie dagen. Dit komt dat de natte applicatiemethode volledig moet uitdrogen.

Isoleren met vlas vezels

Vlas isolatie of linnenisolatie is een van de meest duurzame opties waaruit u kunt kiezen om te isoleren. Vlas isolatie is het restmateriaal van de vlasindustrie. Het is een zeer nuttige plant die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt; er is vrijwel geen vezelverlies. Vlas wordt onder andere gebruikt voor lijnolie, vlas, veevoer, vlasvezelplaat en isolatie. In termen van thermische isolatie houden linnen dekens, net als elk ander materiaal, zoveel mogelijk warmte vast, bijkomend voordeel is dat de akoestiek in de ruimte aanzienlijk wordt verbeterd. Dit komt door de inherente elasticiteit van vlasvezels.

Vlasvezel heeft ook natuurlijke vochtregulerende eigenschappen en ademt net zoals het doet. Zo krijgen schimmel en vochtige plekken geen kans. Vlas is ook een hernieuwbare grondstof. Het kan gemakkelijk worden gerecycled. Een groot nadeel is de ontvlambaarheid. Glas- en steenwol, maar ook wol en piepschuim, kunnen alleen bij zeer hoge temperaturen ontbranden. Hoewel vlas een brandwerend middel is, is het toch veel minder brandwerend.

Het isoleren van uw woning met hennep

Als je aan hennep denkt, denk je waarschijnlijk eerst aan medicijnen, maar deze plant is veelzijdiger dan dat. Hennep is een van de meest duurzame gewassen ter wereld en kan op veel manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld om je huis te isoleren.

Isoleren met hennepWat is hennep? Hennep is een veelzijdige en snelgroeiende plant. Zowel de vezels als de harde stukken van planten kunnen worden gebruikt om duurzame isolatie te produceren. Door de enorme groeisnelheid van hennep krijgen de onkruiden geen kans in het groeiproces, waardoor er nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden in het productieproces. Tijdens de groei zuivert hennep de lucht door grote hoeveelheden koolstofdioxide om te zetten. Daarom bespaart hennep al koolstofdioxide voordat het als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Dus door te isoleren met hennep bespaar je niet alleen energie!

Hennepisolatie kan worden gebruikt om uw buitenmuren of dak te isoleren. Ook scheidingswanden, keerwanden en plafondsystemen kun je isoleren met hennep. In feite werkt dit materiaal op alle oppervlakken, zelfs isolerende vloeren met hennep. Hennepisolatie wordt niet aanbevolen op vochtige plaatsen.

Avatar foto

Uw vakman