Hoe laminaat leggen in 10 stappen
Hoe laminaat leggen in 10 stappen ?
Laminaat is een vloer die veel voordelen biedt en die je zelf kunt leggen. Wel is het belangrijk om te weten hoe je laminaat legt om er het maximale uit te halen! Laminaat is slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. Het is goedkoop, duurzaam en eenvoudig te installeren. In het eenvoudigste geval worden laminaatplaten met elkaar verbonden door middel van de zogenaamde klik verbinding. (tand en groef verbinding). Het voordeel van kiezen voor laminaat bij het verbouwen van een woning is dat vaak oude stenen vloeren niet moeten afgebroken worden.
Welke laminaat kiezen ?
Laminaatvloeren zijn een betaalbaar alternatief voor duurdere hardhouten of tegelvloeren. Het kan in elke kamer van het huis worden geïnstalleerd, en laminaat leggen vereist geen speciaal installatiegereedschap of speciale expertise. Laminaatvloeren kunnen gemakkelijk worden gereinigd met water en zeep, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Laminaat kan in elke kamer van het huis worden gelegd, inclusief de keuken, badkamer, woonkamer en meer.
Let wel op, laminaat bestaat in alle kleuren, meerdere structuren, maar zijn niet allemaal even slijtvast. Het is noodzakelijk om een laminaat te kiezen waarvan de eigenschappen overeenkomen met de gebruiksomstandigheden. De gebruiksgraad is een criterium dat helpt bij het selecteren van het juiste laminaat. De kwaliteit van laminaatvloeren wordt bepaald door het gebruiksniveau dat bij elke laminaatvloer hoort. De kwaliteit wordt weer bepaald door de slijtlaag.
Hoe waterbestendig is laminaat ?
Is laminaat waterdicht? Het antwoord is ja en nee. Regulier laminaat is niet waterdicht en kan niet tegen extreme vochtigheid omdat laminaat van hout wordt gemaakt. Maar nu zijn er nieuwe laminaatvloeren met waterdichte coatings die laminaatvloeren waterdicht maken!
Wat is de kostprijs om laminaat te leggen ?
Laminaat leggen kosten – De kosten voor het leggen van laminaat is moeilijk te bepalen. Veel hangt af van het merk, de kleur, de structuur en de slijtlaag. Het is heel moeilijk een prijs te maken zonder al deze gegevens te kennen. Doe-het-zelf zaken hebben dikwijls goedkope laminaat in aanbieding. Toch zal de kwaliteit veelal van de prijs afhankelijk zijn. Ook is er veel prijsverschil tussen de verschillende soorten vloerisolatie, de vochtwerende ondervloer en of geluiddempende ondervloer. Tot slot zijn de muurplinten een extra kost. Zelf laminaat leggen is een optie om te besparen.
Zelf laminaat leggen
Zelf laminaat leggen kan moeilijk zijn als je niet weet wat je doet. In dit artikel leest u hoe u eenvoudig laminaat in uw huis legt.
Vloer voorbereiding
Als je wil laminaat leggen zoals het hoort, dien je de vloer met veel zorg voor te bereiden. Laminaat leggen gaat super snel eens de voorbereidingen zijn getroffen.
Laat de laminaatplanken rusten. Leg ongeopende pakken laminaat in dezelfde ruimte als waar je het gaat leggen. Doe dit minimaal 48 uur voor het leggen om het laminaat te laten wennen aan de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Hierdoor wordt krimp tot een minimum beperkt.
Controleer de vochtigheidsgraad in de ruimte. Vocht verpest vaak perfect gelegde laminaatvloeren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebied waar u het gaat leggen volledig droog is voordat u begint.
Controleer het vochtgehalte van de vloer. De vloer mag niet meer dan 12% vocht bevatten. Verschillende vochtigheidsmeters hebben verschillende schalen, dus raadpleeg altijd de instructies voor een juiste interpretatie van het resultaat. Meet nu de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte met een hygrometer. De de relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 45-65% zijn.
De vloer moet perfect vlak zijn. Oneffen vloeren zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van defecte laminaatvloeren. Gebruik een waterpas en een meetlint om ervoor te zorgen dat de vloer geen uitstulpingen of holtes heeft die groter zijn dan 3 mm per 1 m lengte.
Reinig de vloer. Het oppervlak waarop u het laminaat gaat leggen, moet schoon zijn. Dus de vloer vegen of stofzuigen. Zorg er ook voor dat het helemaal droog is en dan pas laminaat leggen.
Leg een vochtscherm op de vloer. Voordat het laminaat wordt gelegd, moet de vloer worden bedekt met een beschermende film. Gebruik vochtbestendig plakband om de film te hechten. Probeer het niet te overlappen, omdat dit hobbels kan veroorzaken. Als je een betonnen vloer hebt, zorg er dan voor dat de film een beetje op de muren komt (met 2-5 cm, maar niet hoger dan de hoogte van de plint).
Leg de ondervloer onder het laminaat. Meestal zitten de rug en de folie in één vel, maar als dat niet het geval is, plaats dan een schuimrug op de vochtbarrière. Het vormt een kussen voor het laminaat en maakt kleine kiezels en zandkorrels glad. Dankzij haar zal de vloer ook niet kraken. Snijd de ondervloer op maat van de vloer en bevestig deze met plakband. Laat de ondergrond elkaar niet overlappen.
Laminaat leggen
Leg de eerste laminaatplank neer. Leg deze in de uiterste linkerhoek van de vloer met de rand naar boven en de bovenkant van het slot (groef) tegen de muur. Het is goed om planken parallel aan een lange muur te leggen.
Leg de wiggen. Tussen het laminaat en de muur moeten wiggen worden gelegd. Je kunt ze kopen of zelf maken.
Als u uw eigen wiggen maakt, moeten deze L-vormig zijn, 5-6 mm dik en ongeveer 30 cm lang. Voor de eerste twee rijen heeft u zes wiggen of meer nodig.
Leg het tweede bord neer. Leg de volgende plank langs de muur op dezelfde manier als je de eerste hebt gelegd. Het is beter als de eerste rij langs de langste muur van de kamer ligt. Controleer de breedte van de opening tussen de plaat en de muur om er zeker van te zijn dat u het laminaat precies evenwijdig aan de muur legt.
Leg de tweede rij. Zaag het bord dat de eerste in de tweede rij zal zijn, zodat het uiteinde zich in het midden van het eerste bord van de eerste rij bevindt. Planken moeten met een houten blok in elkaar worden geslagen. Houd het stevig vast met je linkerhand en sla erop met een hamer met je rechterhand. De opening tussen de planken van de eerste en tweede rij moet sluiten. Blijf tikken totdat de twee planken mooi aansluiten en de opening helemaal weg is.
Leg alle volgende rijen. Zorg ervoor dat de planken stevig zijn verbonden en dat er geen openingen tussen zitten. Controleer elke derde of vierde rij of ze nog evenwijdig aan de muur zijn.
Zaag of knip overtollige lengte af. Wanneer je bij de tegenoverliggende muur komt, of als je laminaat installeert in een vreemd gevormde kamer, moet je waarschijnlijk de planken doorknippen. Meet af hoeveel je nodig hebt en zaag het overtollige weg. Gebruik een scherpe verstekzaag om de planken in te korten en een cirkelzaag om ze te verkleinen. Misschien zijn de planken beter en handiger om ondersteboven te snijden.
Vergeet de wiggen niet! Vergeet niet om de wiggen tussen de planken en de muren te plaatsen, en verwijder ze als je de hele vloer hebt gelamineerd.
Maak het werk af. Na het leggen van de laminaatvloer, plaatst u de plinten en drempels. Krassen kunnen worden afgedekt met speciale potloden uit de bouwmaterialenwinkel.
Laminaat leggen gereedschap
Laminaatplaten (afhankelijk van de grootte van de kamer)
Kunststof folie voor vochtisolatie (afhankelijk van de grootte van de ruimte)
Substraat voor laminaat
Mes
Potlood of stift
wiggen
Rubberen hamer
Montage
verstekzaag
circulaire machine
Metaalzaag
oordopjes
Beschermende bril
Tips en advies – laminaat leggen
Laminaat leggen – Sla niet rechtstreeks met een hamer op de laminaatplaat om te voorkomen dat deze breekt. Om de plank in de groef te kloppen, legt u er een onnodig stuk op en tikt u erop met een hamer.
Het zaagblad moet altijd van onderaf uit het materiaal komen.
Als u een moeilijk stuk moet zagen, zoals het laatste bord op een rij, moet u dit mogelijk met de hand doen met een ijzerzaag of decoupeerzaag.
Het begin van het bord in de rij moet samenvallen met het midden van het bord van de vorige rij. Zo heb je minder planken nodig en is de vloer sterker dan wanneer het begin en einde van alle planken hetzelfde zou zijn.
Elke plank moet een groef en een richel hebben, tenzij de plank tegen de muur van de kamer wordt gelegd. Aan de muur kun je een plank plaatsen die in de breedte is gezaagd en die geen groef of richel heeft (deze kant moet naar de muur worden gedraaid).
Je hebt een extra persoon nodig om de opening in de gaten te houden en je te vertellen wanneer er geen opening meer is.
De laatste strook wordt gelegd met behulp van een montage. Je moet het dunne deel tussen de muur en het bord plaatsen en met een hamer op het dikke deel slaan.
Een verstekzaag kan u helpen laminaat sneller, veiliger en netter te zagen.
Om uw laminaat langer mee te laten gaan, dient u er goed voor te zorgen.